Tomaat-tonijnsalade

Ingrediënten:

500 gram stevige trostomaten
150 gram tonijn uit blijk
50 gram geraspte komkommer
50 gram frietsaus 5%
1 eetlepel in dunne ringen gesneden lente-uitje
1 eetlepel (zonder steeltje) fijngeknipte peterselie
1 mespuntje sambal oelek
peper uit de molen

Bereiding:

Snij de tomaten in blokjes.
Rasp de komkommer met de grove rasp.
Neem een ruim kom, meng de tomaatblokjes, geraspte komkommer, geknipte peterselie en de lente-ui luchtig door elkaar.
Strooi er peper uit de molen over, doe de slasaus en de erbij en schep alles luchtig door elkaar.
Voeg als laatste de tonijn toe en schep deze rustig door de salade.

Voedingswaarden per 100 gram:

Energie Kj

Energie Kcal

Eiwit

Koolhydraat

Vet

Vezels

Water

1094

261

27,5

18,1

6,1

11,9

483

Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen, ze voeden zich met haring, makreel, inktvis, zandspiering en kwallen.
De vis bevat veel eiwitten en omega 3 vetzuren, die zorgen voor een hogere HDL waarde en groei van het lichaam. Goed voor onze bloedvaten en ons bloed, onze hersenen, onze zenuwen, huid en ogen. Tonijn bevat relatief weinig vet en calorieën. Door sommige overheden wordt het eten van tonijn tijdens de zwangerschap afgeraden. Dit komt door de relatief hoge kwik-waardes. De waardes hiervan in tonijn zijn in veel gevallen niet verontrustend, maar omdat ongeboren kinderen en kinderen tot 1,5 jaar hier extra gevoelig voor zijn wordt het eten van tonijn uit voorzorg afgeraden.

Tomaat wordt (evenals komkommer) culinair gezien als groente, terwijl het de vrucht van een plant is.
Onder fruit  wordt over het algemeen verstaan alle suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden.
Groente kan gedefinieerd worden als alle andere eetbare delen van planten.
Tomaten bevatten veel vitamine C, B1, B2 en B6.
Naast deze vitaminen ook caroteen, kalium, magnesium en fosfor.
De tomaat bevat de kleurstof lycopeen, deze kleurstof beschermt menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.
Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.