Tomaat-ijsberg salade

Ingrediënten:

350 gram pruimtomaten
200 gram ijsbergsla
150 gram in kleine blokjes gesneden zoetzure augurken
100 gram cocktailuitjes
60 gram frietsaus 5%
6 hard gekookte eieren
15 gram in fijne ringen gesneden rode ui
1 eetlepel vers geknipte bieslook
peper uit de molen

Bereiding:

Spoel de ijsbergsla goed schoon met koud stromend water en laat deze goed uitlekken in een zeef of vergiet.
Halveer de tomaten, verwijder de kroontjes en snij de tomaat in kleine blokjes.
Neem een ruime kom of schaal, doe de sla, tomaat, lente-ui ringen, augurkblokjes, cocktailuitjes en de vers geknipte bieslook erin, strooi er een beetje peper over en schep alles luchtig door elkaar.
Voeg de slasaus toe en schep deze luchtig door de salade.
Snij de gekookte eieren in stukjes, doe deze bij de in de kom en schep ze rustig door de salade.

Voedingswaarden per 100 gram:

Energie Kj

Energie Kcal

Eiwit

Koolhydraat

Vet

Vezels

Water

2114

507

25,3

46,3

18,8

16,3

823

Tomaat wordt (evenals komkommer) culinair gezien als groente, terwijl het de vrucht van een plant is.
Onder fruit wordt over het algemeen verstaan alle suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden.
Groente kan gedefinieerd worden als alle andere eetbare delen van planten.
Tomaten bevatten veel vitamine C, B1, B2 en B6.
Naast deze vitaminen ook caroteen, kalium, magnesium en fosfor.
De tomaat bevat de kleurstof lycopeen, deze kleurstof beschermt menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.
Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.