Tomaat-bonen salade

Ingrediënten:

400 gram stevige tomaten
200 gram verse sperziebonen
200 gram gekookte witte bonen uit pot
40 gram halfvolle slasaus 10%
1 volle eetlepel in dunne ringen gesneden lente-ui
1 volle eetlepel vers geknipte bladselderij
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Halveer de tomaten, verwijder de kroontjes en snij de tomaat in kleine blokjes.
Snij de sperzieboontjes in stukjes van 2 centimeter, breng een halve liter water aan de kook, doe de boontjes in dit water, wacht tot het water weer kookt, temper het vuur en laat ze dan in ca. 5 minuten beetgaar worden.
Haal ze met een zeef uit de pan en schep ze in een ruime kom of schaal met ijskoud water zodat ze snel afkoelen.
Laat ze als ze afgekoeld zijn goed uitlekken.
Spoel de gekookte witte bonen met koud water af en laat ook deze goed uitlekken.
Neem een ruime kom of schaal, doe de tomaat, sperzieboontjes, witte bonen, lente-ui ringen en de geknipte bladselderij erin, strooi er een beetje zout en ruim peper over en schep alles luchtig door elkaar.
Voeg als laatste de slasaus toe en schep deze luchtig door de salade.

Voedingswaarden per 100 gram:

   Energie   Kj Energie   Kcal      Eiwit Koolhydraten      Vet Voedingsvezels     Water
1549 371 14,6 47,7 7,9 18,5 591

Witte bonen zijn de eetbare zaden van een peul dragende plant.
Zij bevatten molybdeen, een redelijk onbekend mineraal, het menselijk lichaam heeft er ook maar weinig van nodig. Toch is het een erg belangrijk mineraal, volgens het voedingscentrum is molybdeen een onmisbaar onderdeel van enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde processen in het lichaam op gang brengen of versnellen. Molybdeen zit alleen in enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling. Een ander mineraal dat erg belangrijk voor de gezondheid is, is magnesium. Magnesium is goed aanwezig in witte bonen en is nodig voor de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Bovendien geeft magnesium stevigheid aan de botten en draagt het ook bij aan de energievoorziening van het lichaam. Witte bonen hebben een lage glychemische index.
Een glychemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Mensen met diabetes hebben baat bij voeding met een lage glychemische index omdat dit deze voeding voor minder bloedsuikerpieken zorgt.
Witten bonen bevatten naast eiwit ook grote hoeveelheden vezels, ijzer, koper, mangaan en vitamine B1,
Bovendien zijn ze een rijke bron van vezels, eiwitten en goede koolhydraten.
Vanwege hun hoge vezelgehalte hebben bonen een tragere invloed op je bloedsuikerspiegel dan de normale verwerkte voedingsmiddelen.

Tomaat wordt (evenals komkommer) culinair gezien als groente, terwijl het de vrucht van een plant is.
Onder fruit wordt over het algemeen verstaan alle suikerhoudende eetbare vruchten die rauw gegeten kunnen worden.
Groente kan gedefinieerd worden als alle andere eetbare delen van planten.
Tomaten bevatten veel vitamine C, B1, B2 en B6.
Naast deze vitaminen ook caroteen, kalium, magnesium en fosfor.
De tomaat bevat de kleurstof lycopeen, deze kleurstof beschermt menselijke cellen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.
Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.