Natrium is een mineraal dat in vrijwel alle voedingsmiddelen (en drinkwater) van nature voorkomt. Onze voornaamste natriumleverancier is keukenzout (1 gram keukenzout bevat 400 milligram natrium en 600 milligram chloride). De hoeveelheid natrium die een volwassene in Nederland per dag opneemt is ongeveer 4000 tot 6000 milligram. Dit komt overeen met 10 tot 15 gram keukenzout. De dagelijkse behoefte aan natrium is niet meer dan 500 milligram per dag. Natrium vervult een belangrijke rol bij de waterhuishouding van het menselijk lichaam. Omdat het de eigenschap heeft water in weefsels vast te houden, heeft het een regulerende invloed op de hoeveelheid lichaamsvocht. Een hoge zoutconsumptie kan de kans op hoge bloeddruk doen toenemen (elke 6 gram keukenzout houdt ongeveer 1 liter water vast). Hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Bij bepaalde nierziekten raakt de functie van de nieren om natrium en vocht uit te scheiden verstoord. Ook hartpatiënten raken soms onvoldoende natrium en vocht kwijt via de nieren. Dit leidt tot stijging van het lichaamsgewicht en oedeem (vochtophoping in het onderhuids bindweefsel).
Vlees bevat van nature geen of weinig natrium. Alle soorten vlees kunnen worden geconsumeerd bij een natriumbeperkt dieet als zij zonder toevoeging van keukenzout worden bereid. Ter vervanging van keukenzout kan het vlees op smaak worden gebracht met peper, paprikapoeder, kerrie en verse of gedroogde tuinkruiden.