Banaansoep

Ingredienten:

500 gram met een vork fijngeprakte rijpe bananen zonder schil
200 gram crème fraîche
40 gram fijngesnipperde ui
750 gram groentebouillon
10 gram suiker
1 eetlepel vers geknipte bieslook
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Verhit de bouillon in de wok.
Meng de banaan, crème fraîche, ui en suiker goed door elkaar en voeg dit beetje bij beetje al roerend met een garde door de bouillon.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Temper het vuur, knip de bieslook over de soep en laat deze nog even nagaren.
Schenk de soep in een soepkom.

Voedingswaarden per 100 gram:

Energie Kj

Energie Kcal

Eiwit

Koolhydraat

Vet

Vezels

Water

2140

508

6,2

93,0

11,8

4,3

280

Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend.
Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten. Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo’n tros zijn tegelijk rijp, en ze zijn rijp niet lang houdbaar.
Daarom worden de bananen voor export naar andere landen onrijp geoogst en verpakt in dozen waarin trossen zitten van ongeveer 18 kilo.
Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde schepen geladen en onder andere in 2-4 weken naar Europa gebracht.
Tijdens het rijpingsproces scheidt de banaan natuurlijk ethyleen af. Om het rijpingsproces te versnellen, worden bananen in rijperijen enige tijd blootgesteld aan extern ethyleen, waardoor het rijpingsproces van de banaan zelf gestart dan wel versneld wordt. Na ongeveer een week kunnen ze dan naar de winkel.
Na enige tijd krijgt de schil zwarte plekken en wordt de vrucht zelf erg zacht.
Veel mensen vinden de banaan het lekkerst juist wanneer dat proces begint.
Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker.
In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.
Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen.
In 100 gram verse banaan zit ongeveer 88 mg kalium, 8,7 mg vitamine C, tryptofaan, magnesium en seleen.