Bamisoep

Ingrediënten:

600 gram in blokjes gesneden kipdijvlees zonder been
500 gram in smalle ringen gesneden prei
100 gram mie
70 gram fijngesnipperde ui
30 gram ketjap manis
4 hard gekookte eieren
1 theelepeltje sambal oelek
1 theelepeltje gember poeder braadboter zout en peper uit de molen
2 liter water

Bereiding:

Zet een ruime kookpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is.
Schenk 1,5 liter koud water bij de gefruite uisnippers, voeg de kipblokjes, gemberpoeder, zout en peper toe en breng alles aan de kook.
Temper het vuur en laat de soep 1,5 uur bij matig vuur zachtjes trekken.
Doe vervolgens de prei, mie, ketjap en sambal bij de soep, breng alles weer tegen de kook, temper het vuur en laat de soep bij matig vuur nog 40 minuten trekken tot de prei gaar is.
Maak de soep op smaak met zout en peper.
Leg op elk soepbord een hard gekookt ei en schenk de bami soep erover.

Voedingswaarden per 100 gram:

Energie Kj

Energie Kcal

Eiwit

Koolhydraat

Vet

Vezels

Water

1573

447

13,9

26,1

31,3

2,1

181

Bami is oorspronkelijk een Chinees ingrediënt.
De benaming komt uit de Nin Nan Chinese taal waarbij “ba” vlees betekent, en “mie” de benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Bak-mie betekent dus eigenlijk: “tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten”.
Ook in Indonesië, Maleisië en in Thailand worden deze tarwenoedels als bami aangeduid en via het Maleis (de voertaal in Nederlands-Indië) is het woord in de Nederlandse taal opgenomen.
Bami bevat natrium, kalium, calcium, magnesium, koper en zink.